sâmbătă, 19 martie 2011

Perigeul Lunar:Banalitate sau Apocalipsa?

Sambata, 19 martie 2011, luna va fi cel mai aproape de Pamant din 1992 si pana in prezent. Situatia a starnit comentarii aprinse atat in randul populatiei, cat si in randul specialistilor.Dar,asa cum era de asteptat,au aparut si ipotezele conform carora aceasta apropiere a Lunii de planeta noastra va provoca dezastre naturale.
Ce se va intampla de fapt pe data de 19 martie?
Luna se va afla la o distanta de 356.578 de km fata de Terra. Apropierea Lunii de Pamant se numeste "perigeu lunar" sau "Super Luna". Luna va fi mai aproape de Pamant decat de obicei, insa unii specialisti spun ca acest eveniment va afecta climatul Pamantului.Totusi, specialistii de la Centrul International pentru Radio Astronomie sustin ca desi Luna va trece de la apogeu (cel mai indepartat punct al Lunii fata de Terra), la perigeu (punctul cel mai apropiat) la un nivel mai ridicat ca de obicei, "nu trebuie sa ne ingrijoram"La randul lor, expertii NASA spun ca apropierea satelitului natural de Terra nu va produce catastrofe naturale. "Singurul efect va fi asupra mareelor, care vor fi ceva mai mari. Insa efectul maxim va fi de 15 centimetri, in niciun caz nu va provoca inundatii", mentioneaza expertii NASA pe site.
Asta inseamna ca nu vor fi cutremure si nici eruptii vulcanice, asa cum s-a speculat. In Romania, Luna va fi plina pe 19 martie incepand cu ora 20:10.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu